This is a free Purot.net wiki
  • View:

Janin mielipide

Pakkoruotsi pois opetusohjelmista

Pakkoruotsi pitäisi poistaa koulujen opetusohjelmista tai tilalle pitäisi saada valinnaisena esimerksi venäjänkieli tai lisää englantia.

Ruotsinkielen opettelemiselle en ole omassa elämässäni löytänyt tarpeellista käyttöä, vaikka olen asunut koko elämäni sipoon ja porvoon läheisyydessä, jossa on paljon ruotsinkielisiä. Kouluissa sen opettelemista on minulle perusteltu suomen kaksikielisyydellä, Sanoilla: "et pärjää työelämässä ilman" ja "sillä pärjää pohjoismaissa."

Suomessa olen aina selvinnyt elämisestä suomen kielellä sillä vähässä ovat suomenruotsalaiset, jotka eivät osaa suomea lainkaan.

Ollessani työharjoittelussa Hotellissa johtajat sielläkin ihmettelivät: "Vieläkö sitäkin pakotetaan opiskelemaan". Toki sielläkin oli välillä ruotsinkielisiä asiakkaita, mutta kaikki osasivat suomea. Perustelut työelämässä tarvittavan ruotsin takia on muutenkin melko turhaa. Sillä suomessa asuvat ruotsinkieliset riittävät helposti kattamaan työpaikat alueilla, joissa tarvitaan ruotsinkieltä

"Ruotsin kielellä pärjää pohjoismaissa" on mielestäni outo sanoma. Sillä mielestäni ruotsalaiset, norjalaiset ja tanskalaiset osaavat hyvin englantia.

Kaksikielisyyden kustannukset valtiolle eli veronmaksajille ovat satoja miljoonia euroja. Tosin tarkkaa selvitystä asiasta ei ole tehty. Koulujen ja sosiaalisten palvelujen lisäksi Esimerkiksi Ylen budjetista 17% menee ruotsinkielisiin ohjelmiin. voisiko Näinä aikoina voitaisiin nekin rahat käyttää paremmin, kun ei ole enää varaa esimerkiksi lastensairaalaa rakentaa?

Toki palveluiden antaminen omalla alallani matkailussa on hyvää asiakaspalvelua, sekä suomenruotsalaisille ja pohjoismaista tuleville turisteille. Mutta suomessa suurimmat tulot tuova turistiryhmä on venäläiset. Ehkä sitä kieltä tulisi opettaa enemmän?

 

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.

Hyvä jani! hienosti nostit kantasi esiin.
rinapenttila   (10.09.2014 09:39)
 

hyvä teksti mutta en ole aivan samaa mieltä jokaisen on hyvä oppia ruotsia koska suomi on kaksikielinen maa jossa siis tarvitsee ruotsia.
jessesandstrom   (10.09.2014 09:33)
 

Juuh samaa mieltä. Suomessa selviää ihan hyvin Suomella ja ulkomailla Englannilla.
elisa   (10.09.2014 09:30)
 

jos ruotsi kerran halutaan pitää pakollisena niin olisi hyvä jos sen opetus aloitettaisiin jo 1 tai 3 luokalla.
berdakoskinen   (10.09.2014 09:29)
 

olen samaa mieltä, suomessa pärjää kun osaa puhua suomea ja englantia.
elinahakkarainen   (10.09.2014 09:21)